Spanacul: prietenul femeilor… si nu numai

Se stie de secole ca spanacul este o sursa de sanatate. Primii care l-au consumat au fost chinezii, in jurul secolului al VII-lea.

Cercetatorii au demonstrat ca spanacul contine o multime de fitonutrienti – substante care incetinesc procesul de imbatranire. Ele mai au rolul de a lupta impotriva cancerului. De fapt, extractele de spanac folosite de cercetatori au redus aparitia cancerului de piele la animale si au incetinit inmultirea celulelor in cazul unor cancere de stomac.

Incidenta cancerului de san a scazut la femeile care au inceput sa manance spanac. In cazul barbatilor, s-au inregistrat mai putine cancere de prostata, datorita unei substante pe care o contine aceasta planta.

Spanacul este recomandat si gravidelor. Contine acid folic – o substanta care contribuie la formarea de celule sanatoase si previne anomaliile sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat. El mai are rolul de a preveni atacurile de cord.

Tot pentru femei este important de stiut ca spanacul reduce riscul aparitiei cancerului ovarian. Un flavonoid descoperit in spanac si in unele soiuri de varza reduce cu 40% aparitia acestei boli.

Astenia de primavara poate fi prevenita cu ajutorul spanacului, spun nutritionistii. El contine: fier, potasiu, calciu, vitamina C, vitamina E, acid folic, betacaroten. 100 g spanac contin 5 mg fier, 500 mg potasiu, 170 mg calciu, 26 mg vitamina C, 2 mg vitamina E, 150 micrograme acid folic, 3.500 micrograme betacaroten. De aceea, frunzele proaspete de spanac trebuie introduse in regimul alimentar al copiilor, al varstnicilor, al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului.

Spanacul contine 18 kalorii la 100 grame, deci poate fi consumat cu incredere de catre cei care nu doresc sa ia in greutate.

Nutritionistii avertizeaza ca, prin fierbere, spanacul isi pierde majoritatea principiilor sale active. De aceea, in scop terapeutic, acestia recomanda ca spanacul sa se consume proaspat si crud, in salate sau sub forma de suc. Sucul de spanac se poate prepara manual sau mixat.

In caz de depresii si oboseala fizica, se bea dimineata, pe nemancate, un pahar de suc de spanac. In anemie si demineralizare se bea, inaintea meselor principale, o combinatie din 100 ml de suc de spanac si 100 ml de suc de urzici.

Impotriva astmului bronsic si a diabetului zaharat se beau dimineata, pe stomacul gol, 500 de ml de suc de spanac. Cura dureaza o luna de zile si se poate relua dupa pauza de o luna.

Ca intaritor pentru copii, batrani si convalescenti se bea un pahar de suc pe zi, inainte de masa de pranz. In caz de rahitism si scorbut, se bea o jumatate de litru de suc pe zi, in amestec, 250 ml de spanac si 250 ml de urzica, repartizat in trei doze egale, cu un sfert de ora inainte de mesele principale.

Datorita compozitiei sale foarte bogate atunci cand este crud, neprelucrat termic, spanacul stimuleaza activitatea inimii, previne infectia gingiilor, stimuleaza cresterea la copii, reechilibreaza si fortifica organismul, vindeca anemia, oboseala si depresia nervoasa.

Fie ca doriti sa-l gatiti sau ca doriti sa-l consumati crud, la noi gasiti spanac bio de cea mai buna calitate.

 

Surse:

http://www.bucataras.ro/articole/spanacul-516.html

http://life.hotnews.ro/stiri-natural-2621338-mananca-spanac-vei-simti-rege-cateva-beneficii-ale-acestei-plante.htm

http://www.ziare.com/articole/beneficii+spanac

http://www.garbo.ro/articol/Tratamente-naturiste/10722/beneficii-uimitoare-pentru-sanatatea-noastra-spanac.html

 

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s