PAPADIA – O PLANTA FOLOSITA INCA DIN ANTICHITATE

Papadia este foarte mult consumata in Japonia, Italia, Franta, India, SUA, etc., fiind cultivata ca orice planta de gradina.
Inca din antichitate, frunzele tinere de papadie au fost consumate sub forma de salata mult apreciata pentru gustul deosebit, usor amarui. Ca valoare nutritiva, ea se situeaza cu mult inaintea laptucii, a spanacului, a rosiilor, etc. – avand 45 calorii la 100 g produs – fiind destul de bogata in proteine (2,8%) si glucide (7,5%).
Frunzele verzi mai contin vitaminele A, B2, G si D, precum si numeroase elemente minerale, fiind indicate in curele din timpul  primaverii. Din frunzele tinere se obtine o excelenta salata; se spala bine cu apa rece, se sareaza, li se adauga otet si ulei, putand fi consumate ca atare sau ca un adaos la slanina taiata bucatele foarte mici in prealabil rumenite. Salata poate fi data la cuptor incins timp de 2-3 minute.

Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de papadie se face primavara, inaintea sau la inceputul florii, iar uscarea lor se realizeaza la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite. In schimb, radacinile pot fi recoltate din luna iulie pana toamna tarziu si se usuca la soare, dupa ce au fost in prealabil spalate si indepartate cele seci sau noduroase. Recoltarea plantelor si florilor trebuie sa se faca de pe terenuri care nu au primit substante chimice, pesticide, ierbicide, etc. terenuri care sunt acreditate ecologic sau in ultima instanta terenuri aflate la periferia oraselor, mai putin poluate.
Indicatii
Papadia îmbina de minune placerea gustativa cu actiunea terapeutica. Dar putini îi cunosc cu adevarat valoarea, iata ce afirma despre aceasta dr. Henri Leclerc: „Mi-am putut da seama, în urma observatiilor personale, ca papadia are într-adevar proprietatea de a favoriza eliminarea bilei: am obtinut rezultate bune cu suc proaspat, în doza de 50, pâna la 100 grame, la bolnavii cu afectiuni cronice ale ficatului, la subiecti cu afectiuni biliare, care prezentau colelitiaza; sub influenta medicatiei, crizele dureroase s-au atenuat si am observat ameliorarea simptomelor de insuficienta hepatica (icter, fermentatii intestinale, scaune decolorate etc). Rezultatele tratamentului depind, în mare masura, de modul de preparare a medicamentului: sucul pe care îl secreta primavara radacina de papadie este apos, subtire si putin gustos, în timp ce sucul recoltat în august si în septembrie este gros, opac, cu un gust amar foarte accentuat; dar acesta din urma, care are cel mai bogat continut în elemente active, trebuie folosit”.
In afara actiunii sale asupra ficatului si vezicii biliare, papadia este un ajutor considerabil în tulburarile circulatorii (cianoze, varice).
Care sunt cazurile în care este indicata folosirea acestei plante? Papadia li se recomanda persoanelor care au un nivel ridicat al colesterolului sangvin, pentru ca are o actiune hipocolesterolemianta; celor care au nevoie de un tonic care sa le stimuleze organele digestive si secretorii, pentru o mai buna digestie a alimentelor si o mai buna eliminare a deseurilor alimentare; celor care li se recomanda cresterea debitului urinar, pentru ca potasiul din planta îi confera calitati diuretice; celor care doresc sa apeleze la un remediu natural pentru prevenirea formarii calculilor biliari.
Nu trebuie sa aveti retineri în a folosi sistematic aceasta planta atunci când doriti sa va curatati sângele de impuritati, sa tratati dermatoze de origine hepatica, sa alinati durerile reumatice, în special în cazurile de reumatism asociate cu o insuficienta hepatica sau biliara.
„Pentru a obtine o actiune rapida asupra sângelui, prin efectul de purificare sl îmbogatire cu fier, papadiile se folosesc tocate, apoi trecute printr-o presa pentru a extrage din ele sucul, care trebuie baut imediat si în cantitate cât mai mare cu putinta.”
Foarte bogata în fibre vegetale, papadia împiedica activ asimilarea nedorita a zaharului si faciliteaza evacuarea materiilor fecale.
Decoct pentru scaderea valorii colesterolului: se fierb 15 g de frunze si 15 g de radacini într-un litru de apa, timp de 30 de minute. Se strecoara. Se bea câte o cana, cu cinci minute înaintea meselor principale.
Tulburari ale ficatului: se fierb timp de 30 de minute 25 g de frunze si 25 g de radacini într-un litru de apa. Se strecoara. Se bea câte o ceasca, înaintea celor trei mese.
Anorexie, constipatie: se pun 20 g de frunze si 20 g de radacini într-un litru de apa. Se lasa la macerat 24 de ore. Se strecoara. Se bea câte o ceasca înainte de fiecare masa.
Acnee, celulita: se fierb 25 g de frunze si 25 g de radacini într-un litru de apa. Se lasa sa fiarba cinci minute si sa infuzeze înca zece. Se bea câte o ceasca înaintea celor trei mese.
Sub forma de decoct, planta întreaga este indicata pentru a trata cataracta (boala a ochilor): se pun la fiert câte 10 g din fiecare: cozi, frunze, muguri de flori – în trei sferturi de litru de apa. Se fierb 20 de minute. Se strecoara. Se fac spalaturi oculare de patru sau cinci ori pe zi. Decoctul se prepara în fiecare zi (pentru a fi folosit proaspat).
Par gras: se toaca marunt frunze proaspete de papadie. Se aplica pe parul uscat, se pastreaza cu ajutorul unei bonete si se lasa toata noaptea. Dimineata, se spala parul cu sampon.

Atentie: Nu se depaseste consumul de 5-6 tije pe zi, deoarece sucul laptos din tije in cantitate mai mare poate deveni toxic. Simptome: greata, diaree, accelerarea ritmului cardiac si o aciditate gastrica crescuta.
Informatii preluate de pe urmatoarele siteuri: http://www.gradinamea.ro/Papadia_3105_550_1.html; http://www.retete-online.com/retete/articole/_papadia.php

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s