Muraturile – unice prin efectul lor simbiotic

Prin cantitatea lor crescuta de probiotice si prebiotice, putem spune ca muraturile au un efect simbiotic asupra organismului.
Cu efecte benetice asupra imunitatii in general si in special, asupra tubului digestiv, muraturile sunt recomandate de toti medicii.

Probioticele sunt bacterii care fac parte din flora saprofita, normala, benefica din intestin.
Prebioticele sunt fibre care realizeaza suportul dezvoltarii unei flore saprofite normale. In conditii fiziologice, aceste fibre realizeaza suportul dezvoltarii bacteriilor probiotice.

Mencinicopschi afirma ca: „Adevaratele muraturi se obtin prin fermentarea acidolactica, naturala, cu tulpini de bacterii probiotice salbatice (Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides) a legumelor si fructelor proaspete, sanatoase, in saramura (obtinuta cu sare autohtona sau sare marina).”

In procesul natural de fermentatie, microflora existenta pe legume si fructe, transforma glucidele din acestea in nenumarate substante biologic active benefice: vitaminele B1, B2, A si acidul lactic etc. Foarte important este faptul ca prin procesul de murare se pastreaza substantele valoroase din legumele supuse acestui proces natural de conservare.
Este singurul aliment natural care nu are adaus de probiotic din exterior, este un produs endogen, si care prin continutul de fibre crescut asigura si un tranzit intestinal bun, combatand constipatia si cancerul de colon, fiind recomandat si persoanelor cu sindrom de intestin iritabil.

Muraturile, pe langa toate aceste avantaje au si o densitate calorica foarte mica, cuprinsa intre 20 si 25 kcal la 100 grame, fiind indicate in dietele pentru mentinerea siluetei.

Varza murata:
Cu totii am mancat intr-o forma sau alta varza murata, dar v-ati gandit de unde vine acest produs?
Ei bine nu se stie cine a pus prima data varza la murat, dar se stie ca sclavii chinezi care au construit Marele Zid chinezesc erau hraniti cu varza murata, iar armata din timpul Imperiului Roman pleca in expeditii cu mii de butoaie cu varza murata (soldatii erau foarte vigurosi si rezistenti la boli) iar cu timpul acest aliment a devenit prezent si nelipsit in meniul marinarilor.
Romanii au preluat tehnica muratului de la rusi.

Dar oare ce contine acest aliment?
1. Vitamina C (50 – 60 mg%), chiar mai multa decat in portocale, avand un puternic efect antioxidant, intarind sistemul imunitar si rezistenta la viroze, inclusiv la diferitele forme de gripa.
2. Vitaminele A si E.
3. Magneziu
4. Prin fermentare, varza se imbogateste cu vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9 (acidul folic).
5. Vitamina B12 fiind singura vegetala care contine aceasta vitamina.

Ei bine, de ce ar trebui sa consumam aceast aliment?
1. Este o sursa importanta de probiotice, protejand mucoasa tractului intestinal.
2. Ajuta sistemul imunitar, fiind indicate in special in sezonul rece, avand efect revitalizant si remineralizant.
3. Combate oboseala si anemia, fiind un neurotonic si miotonic natural.
4. Ajuta in lupta cu imbatranirea, intarziind aparitia ridurilor, mentine un par strlucitor si unghii puternice.
5. Este un detoxifiant eficient.
6. Are proprietati antibacteriene si antivirale.
7. Este indicata si persoanelor cu disbacteriemie determinate de tratamentele cu antibiotice de sinteza, pentru restabilirea microflorei intestinale si combaterea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.
8. Scade concentratia colesterolului rau (LDL) prevenind aparitia placilor ateromice.
9. Imbunatateste digestia grasimilor si proteinelor prin continutul sau de minerale si fibre alimentare, fiind indicata la mesele la care se servesc mancaruri grele. Antioxidantii din muraturi previn si aparitia nitrozaminelor cancerigene rezultate in urma digestiei carnurilor sau preparatelor din carne, precum si oxidarea grasimilor alimentare ingerate.

Un reportaj despre muraturi foarte interesant: Meniu-bio-pentru-sarbatori

Anunțuri

4 responses to “Muraturile – unice prin efectul lor simbiotic

  1. Pingback: Produse disponibile in luna noiembrie 2013 | Biodumbrava

  2. Pingback: Produse disponibile in luna decembrie 2013 | Biodumbrava

  3. Pingback: Produse disponibile in luna ianuarie 2014 | Biodumbrava

  4. Pingback: Lista cu produse disponibile pe luna februarie 2014 | Biodumbrava

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s