Produse organice sau conventionale?

Produsele bio sunt obtinute fara vreun adaos de pesticide, ingrasaminte chimice, hormoni, antibiotice de sinteza, organisme modificate genetic. De asemenea, nu se accepta soiurile hibride, ci doar cele ancestrale, originale. „Fiind vorba de soiuri vechi, legumele organice au o valoare nutritiva mai ridicata” sustine prof. gheorghe Mencinicopschi.

vs.

 

Produsul bio incepe cu solul, semintele, ingrasamintele organice si in final depozitarea, ambalarea si transportul ce trebuie sa se incadreze in standarde ecologice. In privinta continutului vitaminelor si al altor substante nutritive, nu sunt diferente mari intre produsele conventionale si cele organice dar odata cu cele conventionale, ingeram si multe substante chimice, hormonii folositi pentru crestere, insecticide sau pesticide iar organismul nostru in timp se resimte, chiar daca pe moment avem impresia ca nu s-a inamplat ceva. De exemplu, sunt sere in care varza sau salata, pentru a creste rapid, nu sunt plantate in pamant ci in apa, sprijnite pe niste suporturi ce permit radacinii sa ajunga la apa in care se pun substante care ajuta la crestere rapida. La comercializare, radacina este complet curata deoarece nu a luat contact vreodata cu pamantul. Avand un continut nul de reziduuri din pesticide, produsele ecologice previn imbatranirea prematura, bolile cronice si contribuie la cresterea capacitatii de munca fizica si intelectuala. Pesticidele pe care le „consumam” odata cu produsele tratate, provoaca boli nervoase, cancer, blocaje renale sau, in cazul nou-nascutilor, malformatii grave. Cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco au atras atentia ca pesticidele modifica secventele ADN, initiind dezvoltarea cancerului si cresc activitatea genei asociata cu greutatea anormala a bebelusilor la nastere. Pesticidee pot trece bariera placentara si duc la diverse malformatii precum lipsa degetelor sau a membrelor. A doua gena cu activitate sporita a fost semnalata in randul femeilor care sufera de infertilitate inexplicabila.
Unele dintre fructe sau legume,de exemplu capsuni, mere, piersici, ardei, cartof, telina, contin mai multe substante chimice pentru ca au coaja mai usor penetrabila sau sunt atacate de mai multi daunatori si sunt stropite cu mai multe pesticide. Altele, cum ar fi pepene verde, porumb, mazare, asparagus sau kiwi, nu necesita pesticidare in cantitati mari. Desi unele dintre produsele agriculturii conventionale pot fi considerate mai sigure din punct de vedere al adaosului de substante chimice, ele nu se pot compara cu cele bio din punct de vedere al gustului. Deoarece multe persoane tin mult la aspectul produsului pe care il cumpara, producatorii de masa adauga diverse substante, pentru intensificarea culorii, pentru conservare sau pentru aspect stralucitor. De aceea multi oameni spun ca fructele sau legumele au gust „de plastic”.
Unele persoane pun problema diferentei de pret intre legumele conventionale si cele bio. De ce sunt mai scumpe cele din urma? In primul rand, este mai ieftin sa produci alimente cu ajutorul substantelor chimice. Apoi, cele organice sunt produse la scara mai mica si trebuie procesate altfel decat celelalte. Costurile distributiei sunt mai mari, deoarece neavand vreun fel de conservanti, trebuie livrate mai repede pentru a fi consumate in stare cat mai buna. Semintele bio sunt si de cate 3 ori mai scmpe decat cele utilizate in agricultura conventionala si sunt importate, de exemplu din Germania sau Anglia. In cazul agriculturii ecologice, buruienile se inlatura manual sau cu sapa(in functie de planta), chiar si de 2 ori pe saptamana in anumite perioade, deci sunt necesari angajati in plus, in vreme ce produsele conventionale se stropesc o data cu pesticide si mor toti daunatorii. Pierderile sunt mai mari pentru producatorii bio, deoarece aproximativ 10% din productie este mancata de daunatori, nu exista solutii radicale de indepartare a lor, cum sunt insecticidele in cazul agriculturii de masa. Pentru fermele bio exista reguli stricte de utilizare a spatiului, fata de cele obisnuite, deci se obtine o cantitate de produse mai mica, dar de o calitate mai buna.

Surse:
http://www.ecomagazin.ro , http://www.adevarul.ro , http://www.kzarinne.wordpress.com
http://www.taraluiandrei.ro , http://www.ziare.com . http://www.farmaciata.ro ,

Anunțuri

2 responses to “Produse organice sau conventionale?

  1. ce frumosi morcovi imbratisati aveti 🙂
    foarte bun articol, aduce multe lamuriri in privinta produselor bio(pret, calitate, etc)

  2. Educativ articol. Am o observatie insa: continutul de vitamine/nutritienti din produsele organice difera radical de cel din cele conventionale:
    http://www.organicconsumers.org/articles/article_17026.cfm
    Pentru ca din cauza tratamentelor chimice, pamantul este saracit de minerale (se ajunge de la 70+ la mai putin de 4-5, deci o scadere cu 90% a lor):
    http://thehealthyapron.com/2011/11/14/are-soils-producing-healthy-foods/
    (de fapt, am inteles ca saracirea asta a pamantului este motivul pt care nu se poate trece de la conventional la organic brusc pe acelasi lot, pur si simplu plantele nu se mai dezvolta singure acolo, fara sa fie refacuta calitatea pamantului, nu?).
    Medicina functionala, Gerson, medicina ortomoleculara, toare spun ca bolile noastre apar din lipsa de nutritienti si toxicitate. Cred ca asta spune totul despre „beneficiile” produselor conventionale. Qed. 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s