Mangold

Mangoldul este o planta originara din zonele litorale ale Europei si Asiei, cunoscuta destul de putin in aceasta perioada chiar daca   in Evul Mediu a fost folosita foarte mult in alimentatia oamenilor. In secolul XVI a fost cultivat in special pentru hrana vitelor iar fermierii au descoperit ca mareste lactatia acestora.

La mangold putem consuma atat radacina, frageda si dulceaga daca planta este tanara, cat si frunzele ce se recomada a se prepara la aburi sau cruda, in salate.

Denumirea mangoldului provine din  limba germana, se numeste  mangold-wurzel. “Mangold” se traduce “sfecla” si wurzel, “radcina”. Mangoldul trebuie crescut in pamant bine udat pentru ca radacina lui sa fie frageda. Radacina mangoldului ajuns la maturitate contine 95% apa.

Mangoldul este o sursa de potasiu, calciu, fosfor, antioxidanti, minerale, vitamina A si vitamina  C.

Cum se prepara? Ca sa ramana o cantitate de 1,8 kg de frunze pentru prelucrare acestea se rup de pe tulpina principala.
Frunzele maruntite de mangold se spala in mai multe ape. Se procedeaza  exact ca la spanac.

Vara este necesar o cantitate de 1.6 kg din mangoldul cu tulpina groasa din cauza continutului redus de umiditate, iar din cel cu tulpina subtire este suficienta cantitatea de 1,4 kg.
Gustul plantei se evidentiaza mai bine consumata cu ciulama de ciuperci cu smantana  sau cu tocanita. Nervura groasa nu se arunca, se caleste si se foloseste ca spanacul. Calit se poate frige cu oua si pesmet, dar solicita atentie la fiert sa nu se inmoaie.
Se poate pregati ca supa, salata, musaca.
In zilele noastre, gurmanzii au placerea sa gaseasca si mangold cu frunze rosii.
Cei care au gradina pot gati mancare de timpuriu din frunze de mangold fragede. Marimea acestora nu difera de cea a spanacului si corespund cantitativ.

O varianta a mangoldului pitic, asemanator napilor pentru vite, cu frunze galbene sau dungate este mangoldul de taiat. Frunzele lui seamana cu spanacul iar procedeele de prelucrare sunt asemanatoare.

Daca sunteti dornici sa incercati si aceasta planta frageda si gustoasa, aparent noua pe piata romanesca, va asteptam la noi.

Surse: http://www.wisegeek.com/what-is-a-mangel-wurzel.htm, http://www.culinar.ro/, http://www.orchardpark.biz/,

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s