Hrana ca medicament – potentialul natural de vindecare (partea I)

Am dorit sa fac aceasta selectie si sa prezint superioritatea nutritiva a alimentelor organice deoarece, ori nu se cunoaste acest lucru ori nu se doreste a fi cunoscut. Spun aceasta deoarece am auzit multe personae care erau neincrezatoare in calitatile acestor tipuri de alimente si ca nu cunosc studii in acest sens. Prezentarea de mai jos infirma temerile neincrezatorilor. Personal mancand zilnic produse organice din cadrul fermei am alta putere de munca si ma simt mult mai bine “in tonus”.

Autorul cartii din care este facuta selectia este Dr. Fabrizio Mancini.

Nu putem nega faptul ca hrana este medicament. Ar trebui sa mancam zilnic alimente care ne fac bine. Mancand alimente potrivite, veti incepe sa va simtiti mai bine si mai sanatosi in doar cateva zile si va veti imbolnavi foarte rar. (pg.53) Stiati ca cea mai mare parte a functiei imunitare a corpului nostru este asigurata in tractul gastrointestinal? Este adevarat, iar un sistem digestiv sanatos inseamna un sistem imunitar sanatos. Adaugarea de legume fermentate (cum ar fi varza murata, muraturile asortate etc.) sau iaurt ori chefir in hrana zilnica va intari ambele sisteme. Toate aceste alimente contin bacterii benefice numite probiotice, care actioneaza pentru prevenirea multor afectiuni, de la raceli la cancer si obezitate. (pg.51). “Femeile care au mancat varza si varza murata de peste trei ori pe saptamana si-au redus cu 72% riscul unui cancer la san”. – studiu efectuat la Michigan State University. (pg.52) Dr. Fabrizio Mancini dupa ce a consultat experti nutritionisti si a citit sute de studii ne prezinta anumite alimente intaritoare care lupta impotriva bolilor, stimuleaza sistemul imunitar si furnizeaza substante nutritive care ne fac sa ne simtim bine. In acest articol voi prezenta doua dintre aceste alimente si anume:

Sfecla rosie – este una dintre cele mai importante legume din punct de vedere nutritional, fiind bogata in fibre si antioxidanti. Aceasta este bogata in acid folic, vitamine din complexul B, care ne protejeaza de boli de inima si de cancer. O Portie (o ceasca plina cu felii de sfecla) asigura mai mult de jumatate din necesarul zilnic de acid folic. Sfecla rosie este bogata in antioxidantul numit betanina, care ajuta la prevenirea formarii de colesterol rau (LDL), conform unui studiu publicat in anul 2001 in revista Journal of Agricultural Food Chemistry. Betanina este mai usor absorbita de corp atunci cand este obtinuta din sucul de sfecla. Sfecla poate fi servita coapta, conservata ori sub forma de suc. Este foarte buna in salate sau drept garnituri in locul obisnuitilor cartofi copti.

A doua leguma prezentata broccoli, este la fel o leguma importanta din punct de vedere nutritional cu reale virtuti autovindecatoare. Broccoli este: Bogata in sulforafan si indol 3 carbinol, doua substante puternice in lupta impotriva cancerului; Bogata in fibre pentru un sistem digestiv sanatos; Bogata in acid folic, care protejeaza inima; Bogata in vitamina C si beta – caroten, doua substante care intaresc sistemul imunitar. Broccoli are atatea virtuti nutritive, incat ar trebui sa incercati sa o mancati de mai multe ori pe saptamana, fie cruda, fie gatita. (pg.41) (in articolul urmator voi prezenta si alte super legume).

Iata si parerea autorului: “Agricultura organica este oare calea de urmat? Eu spun ca da. Am citit o data despre faptul ca animalele crescute si hranite organic sunt mai sanatoase si tind sa traiasca mai mult, ceea ce m-a facut sa ma intreb si daca oamenii ar obtine aceleasi rezultate in cazul in care s-ar hrani 100%organic. Sotia mea si eu am hotarat de curand sa trecem la o hrana majoritar organica, iar impactul pe care l-am resimtit asupra sanatatii a fost profund. Eu ma simt mai energic si nu mai am nevoie de mult somn. Rareori ma imbolnavesc, chiar daca sunt nevoit sa calatoresc frecvent. De asemenea, multi oameni mi-au spus ca arat mai sanatos si mai tanar. Cercetarile stiintifice confirma meritele alimentarii cu produse organice. Un studio publicat in revista Journal of Alternative and Complementary Medicine arata ca, in ultimii 60 de ani, calitatea alimentelor noastre a scazut dramatic, avand dupa cum urmeaza: Cu 32% mai putin fier; Cu 29% mai putin calciu; Cu 21% mai putin magneziu. In schimb, produsele organice au cu 21% mai mult magneziu, cu 27% mai multa vitamina E si cu 21% mai mult fier. Am incheiat pledoaria: hrana organica este vindecatoare.” (pg.56)

Foarte scurta prenzentare este facuta din cartea “Puterea autovindecarii: deschideti-va potentialul natural de vindecare in 21 de zile” autor Dr. Fabrizio Mancini; ed.: Catalin Parfene; trad.: prof. dr. Mihai Popescu – Brasov: Adevar Divin, 2012.  Multumim editurii ca ne-a pus la dispozitie o astfel de lucrare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s