Hrana ca medicament – potentialul natural de vindecare (partea a II-a)

Luand hotararea de a ne modifica regimul alimentar, dobandim un potential de vindecare mai mare. Cercetarile stiintifice au adunat numeroase dovezi despre felul in care ne poate vindeca o alimentatie potrivita. Sunt mii de studii, de exemplu, care ne arata ca o dieta cu multe fructe si legume ne protejeaza impotriva bolilor de inima si impotriva cancerului. Poate ca nu ar trebui sa folosim atat de multe pilule si alte medicamente in caz de boala, ci doar mai multe fructe si legume. Mai mult dacat orice altceva din lumea reala, ceea ce mancam spune corpului cat de sanatosi vrem sa fim. Hrana potrivita este temelia vindecarii, avand un impact direct asupra fiecarui organ si asupra fiecarei functii din corpul nostru. Mai simplu spus, cand mancam bine, ne simtim bine. (pg. 37)

Asa cum am prezentat in articolul anterior „hrana ca medicament – potentialul natural de vindecare (partea I-a)”, dr. Fabrizio Mancini dupa ce a consultat experti nutritionisti si a citit sute de studii, ne prezinta in cartea sa, anumite alimente intaritoare care lupta impotriva bolilor, stimuleaza sistemul imunitar si furnizeaza substante nutritive care ne fac sa ne simtim bine. In continuarea acestui articol voi prezenta si alte tipuri de alimente din aceasta gama si anume:

Cicoarea – acest var al andivelor are mai multa vitamina A decat orice alta salata verde. O cantitate relativ mica de cicoare verde ofera toata cantitatea necesara pentru o zi. Vitamina A este o alta vitamina puternic autovindecatoare, vitala pentru sistemul imunitar si pentru protejarea vederii. Cea mai mare parte din vitamina A din cicoare provine din beta-caroten, o substanta care combate cancerul si este transformata in corp in vitamina A. (pg. 42)

Usturoiul – are o putere de vindecare deosebita. Din numeroase studii reiese ca usturoiul:

–        ajuta in lupta impotriva cancerului;

–        reduce colesterolul rau (LDL);

–        reduce hipertensiunea;

–        combate infectiile (inclusiv bacteriile si ciupercile patogene).

Usturoiul poate fi folosit pentru a condimenta pestele, friptura de pui si friptura slaba de vita, dar si legumele, cum ar fi broccoli, fasolea verde si cartofii la cuptor.

Kale – este o planta importanta din gama legumelor autovindecatoare. Frunzele sale verzi sunt pe locul al doilea in privinta concentratiei de antioxidanti dintre toate sursele vegetale. Kale:

–        are o mare cantitate de luteina, un antioxidant care protejeaza ochii si previne bolile de inima;

–        are compusi de sulf, cum ar fi sulforanul, care lupta impotriva cancerului.

Kale are un gust usor amarui si se poate combina cu usturoiul, se poate folosi la supe ori la mancaruri cu alte legume. (pg. 44)

Ceapa:

–        ajuta la prevenirea blocarii arterelor;

–        contine compusi benefici care previn formarea cheagurilor de sange, reducand astfel riscul de infarct;

–        este bogata in saponine, care impiedica inmultirea celulelor canceroase;

–        are mari cantitati de sulfide allylice, care elimina substantele cancerigene din corp, reduc formarea tumorilor si intaresc sistemul imunitar;

–        este bogata in quercetina, o alta substanta fitochimica anticangerigena.

Ardei rosu – are cea mai puternica actiune antioxidanta dintre toate legumele (urmata de broccoli), asa cum arata un studiu realizat la Universitatea Cornell. Asta inseamna ca antioxidantii din ardeiul rosu sunt foarte eficienti in protejarea celulelor. In alte cercetari efectuate in laborator, antioxidantii din ardeiul rosu, din varza si din spanac au oprit dezvoltarea culturilor de celule canceroase din ficat.

Folositi ardei rosu in salate de cate ori puteti. De asemenea pasta de ardei rosu ca cat este mai mult fiarta (la fel ca si pasta de tomate) cu atat concentratia in licopen este mai mare (remarca facuta de prof.univ.dr. Gheorghe MENCINICOPSCHI). Pasta de ardei rosu poate fi folosita la diferite mancaruri cum ar fi: supe, ciorbe, sosuri, la cuptor cu paste etc.

Rosii – Va rog sa-mi dati sosul pentru … spaghete, de rosii si de salsa (ardei) – poate fi una din solicitarile unui membru din familie in timpul unei cine. Aceste doua sosuri sunt surse deosebite de licopen, un carotenoid care actioneaza ca antioxidant. Cunoscut mai mult pentru puterile sale protectoare in cancerul de prostata, licopenul poate ajuta si la combaterea cancerelor de colon, de vezica urinara si de pancreas. (pg. 50)

Datele prezentate mai sus sunt culese din cartea “Puterea autovindecarii: deschideti-va potentialul natural de vindecare in 21 de zile” autor Dr. Fabrizio Mancini; ed.: Catalin Parfene; trad.: prof. dr. Mihai Popescu – Brasov: Adevar Divin, 2012.

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie. Ganditiva la imaginile dintr-un film cu desfasurarea actiunii in evul mediu cand o grupare armata asediaza zidurile unei cetati. Se trimit catre cetatea asediata mii de sageti, cantitati imense de materiale (pietre) pentru distrugerea zidurilor s.a.m.d.p. Pe de alta parte aparatorii cetatii resping rand pe rand toate atacurile venite de la agresori pana cand acestia renunta sa mai atace cetatea. Acelasi scenariu se intampla si cu celulele organismului uman care sunt atacate zilnic din exterior de tot felul de virusi, de chimicalele din alimente si din apa, de aerul poluat care ne inconjoara … si lista poate continua. Daca celulele organismului nu sunt „ajutate,” la un moment dat vor ceda, si prin bresa creeata vor patrunde diferiti virusi si se vor instala in organism diferite boli degenerative ca de ex: cancer, alergii, diabet … etc. La fel se poate intampla si cu cetatea asediata care poate ceda si poate fi cucerita daca aparatorii raman putini, devin istoviti si nu mai au provizii suficiente pentru a permite apararea.

In schimb intr – un organism sanatos, celulele comunica intre ele, si in momentul atacului acestea interpun bariere oricaror agresiuni din afara, astfel incat orice posibiltate de bresa este imediat anihilata. OK! Cum facem ca sa avem un astfel de organism in lumea in care traim unde celulele sa nu dea posibiltatea creerii nici unei brese la atacurile din exterior? Raspunsul l-ati aflat din aceste doua articole si anume consumand aceste tipuri de legume intaritor.

Alegerea este doar a dumneavoastra …

Imagine

Anunțuri

4 responses to “Hrana ca medicament – potentialul natural de vindecare (partea a II-a)

  1. aveti frunze de kale?
    multumesc.

  2. Livrati undeva in tara, sau prin curierat rapid?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s