10 mituri despre alimentele bio

1. Bio = ecologic = organic

Adevarat, cei trei termeni sunt sinonimi. In Anglia se foloseste termenul organic, in Franta cel de bio, pe cand in Polonia de exemplu se foloseste termenul eco. In definitiv ele inseamna acelasi lucru: produse curate, nestropite chimic, nemodificate genetic, fara ingrasaminte chimice sau hormoni de crestere.

2. Bio = natural

Fals. Natural = din natura. Bio = din natura + nemodificat genetic + fara chimicale.
O leguma care a fost crescuta in sistem conventional (stropita cu substante chimice) este tot un produs natural (nu a fost facut in laborator ci a fost luat din natura).

3. Bio = traditional

Fals. Produsele traditionale sunt acele produse care respecta o reteta veche, specifica unei tari/regiuni/minoritati. Ele pot fi si bio daca ingredientele care o compun provin din agricultura ecologica. De exemplu o tocanita moldoveneasca poate fi facuta cu ingrediente provenite din agricultura conventionala sau cu ingrediente bio.

4. Produsele bio sunt mai gustoase si mai sanatoase

Adevarat.
La anumite produse se simte o diferenta de gust (fructe, rosii etc), la altele poate mai putin. Sunt studii care sustin ca produsele bio sunt mai bogate in vitamine si minerale, altele care le contrazic si spun ca nu exista nicio diferenta intre ele. Un lucru este sigur: nu mai mananci substantele chimice cu care a fost stropit si ingrasat produsul respectiv si nici hormonii de crestere care raman in planta/animal.

5. De la taran = bio

Fals. Nimic nu ii opreste pe tarani sa stropeasca legumele sau fructele si ei o fac din plin, de multe ori depasind nivelul de chimicale admis din dorinta de a iesi pe piata primii pentru a obtine un pret mai ridicat pe „trufandale” sau din dorinta de a veni cu produse cat mai mari si mai frumoase pontru a concura cu cele din afara (grecia, turcia) mai ales ca o mana de chimicale la negru (fara bon/chitanta/factura) este foarte ieftina.

6. Produsele bio au un aspect mai urat

Depinde ce intelegeti prin aspect mai urat. unele sunt mai mici, mai mari, mai lunguete, mai rotunde, mai rosii, mai galbene etc. Nu o sa vezi 2 rosii perfect identice sau 2 mercovi la fel de lungi. Diversitate este cuvantul ce caracterizeaza cel mai bine produsele bio.

7. Merele cu viermi sau rosiile mici sunt bio

Fals. Daca o leguma/fructa are viermi nu inseamna ca nu a avut nicio stropire timp de 3-5ani (perioada necesara de conversie in agricultura bio) sau ingrasamant chimic. Este adevarat in schimb ca poate fi mai putin stropit decat altele.

8. Nu am garantia ca un produs este cu adevarat bio

Fals. Daca citim eticheta ea ne spune tot ce trebuie sa stim. Un produs bio are intotdeauna simbolul „AE” agricultura ecologica si informatiile autoritatii de certificare (Austria Bio Garantie, EcoCert etc) alaturi de un cod unic al producatorului. In agricultura ecologica, spre deosebire de cea conventionala exista trasabilitatea unui produs. Poti afla cu exactitate de unde vine produsul. In plus se fac verificari si controale anual, unele neanuntate si in cazul unor nereguli se retrage dreptul de a produce bio si implicit toate produsele acelui producator.

ae2009

9. Produsele bio se strica mai repede

Adevarat. Produsele bio nu tin asa de mult pentru ca nu au conservanti si nici nu au fost culese verzi si coapte in cutii. Produsele proaspete e bine sa se tina la rece, in frgider pentru a incetini procesul de alterare, iar cele conservate, in beci sau intr-o debara racoroasa.

10. Produsele bio sunt mai scumpe

Adevarat. Produsele bio sunt mai scumpe cu 10-50%. Motivele ar fi: productivitatea scazuta (soiurile vechi, spre deosebire de soiurile hibride sau cele modificate genetic fac mai putine fructe per planta), pierderile cu daunatorii(trebuie sa manance toata lumea din gradina, inclusiv greierii, melcii si alte „oratanii”), timp mare de coacere(se respecta ciclul biologic al plantei si nu se intervine pentru o dezvoltare fortata), cost mare cu forta de munca (multa munca manuala smuls iarba sau dat cu coasa pentru ca nu se ierbicideaza)

Alegerea de a consuma biosau nu va apartine, dar informati-va corect, din surse credibile. Faceti o vizita producatorului de la care doriti sa cumparati, uitati-va cu atentie pe eticheta. Daca scrie ecologic dar nu are toate informatiile scrise la punctul 8 (simbolul de AE,  autoritatea de certificare, codul unic), clar NU este ecologic.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s