CLIENTUL NOSTRU – STAPANUL NOSTRU

„Cumparatorii au în general impresia ca ei nu au nimic de-a face cu producerea poluarii agricole. Multi dintre ei solicită hrana care nu a fost tratata chimic. Dar hrana tratata chimic este un răspuns tot la preferintele consumatorului. Cumparatorul este cel care cere si solicita produse mari, stralucitoare, nepatate si cu forme regulate. Pentru a satisface aceasta cerere, au ajuns sa se foloseasca urgent substante chimice care nu au mai fost folosite pana acum. Cum am ajuns în aceasta situatie proasta? Oamenii spun ca nu le pasa daca porumbul este drept sau îndoit, si ca legumele si fructele nu trebuie neaparat sa arate bine pe dinafara. Dar haideti sa aruncam o privire asupra pietei de gros si o sa vedem cum pretul răspunde cererilor clientilor. Daca legumele sau fructele arata putin mai bine, ai sa platesti cu 10 sau 20 %  mai mult la kg. Cand legumele sau fructele sunt clasificate “Mici”, “Medii” sau “Mari”, preţul pe kg se poate dubla sau tripla de la o marime la alta.

O alta problema este disponibilitatea cumparatorului de a plati preturi mari pentru hrana produsa în extra-sezon, aceasta a contribuit de asemenea la folosirea metodelor artificiale si a substanţelor chimice. Legumele si fructele crescute in sera pentru a fi vandute iarna si primavara au ajuns la preturi de 10 sau 20 de ori mai mari decat cele produse in sezon. Mai mult, un agent de colorare care nu se mai folosea de cativa ani, a început din nou sa fie folosit. Cu acesta, legumele si fructele devin pe deplin colorate cu o saptamana mai repede. În functie daca legumele sau fructele sunt vandute înainte sau dupǎ 10 octombrie, pretul se dubleaza sau tripleaza, asa ca producatorul foloseste acesti acceleranti chimici si dupa recolta tine legumele si fructele într-o camera de coacere pentru a le trata cu gaz. Totusi, deoarece legume si fructele sunt trimise prea devreme, înca nu sunt destul de dulci, asa ca se mai folosesc si niste îndulcitori artificiali. În general se crede ca îndulcitorii artificiali au fost interzisi, dar îndulcitorul cu care se spreieaza de exemplu – citricele nu a fost, deoarece se pune întrebarea daca intra sau nu în categoria substantelor chimice. În orice caz, aproape toata lumea îl foloseşte. Fructele si legumele sunt apoi duse la centrul de sortare pentru a fi împartite pe marimi mari si mici, fructele si legumele sunt apoi rostogolite la vale cateva sute de metri pe o banda. Zgarieturile si baterea fructelor si legumelor sunt comune. Cu cat este mai mare centrul de sortare cu atat mai mult sunt batute fructele si legumele pe aceste benzi. Dupa spalare, legumele si fructele sunt spreiate cu conservanti si un agent colorant este aplicat. În final se aplica un ultim retus, o parafina transparenta si fructul este lustruit de îti ia ochii. Deci, din momentul în care legumele si fructele sunt recoltate, pana ajung pe raft, se folosesc 5 sau 6 substante chimice. Asta daca nu tinem cont de substantele de tratare chimica impotriva bolilor si daunatorilor a ierbicidelor si a fertilizatorilor chimici folositi înainte de recoltare. Si toate acestea se datoreaza doar oamenlilor care doresc sa cumpere legume si fructe putin mai atragatoare si in extrasezon. Aceasta mica preferintă l-a pus pe producator, distribuitor si vanzator sa apeleze la metodele (o parte din ele) descrise mai sus”.*

* Articolul de mai sus este preluat din cartea „Revolutia unui spic” pg.44 / autor – cel mai mare cercetator si reinstaurator al tehnicilor de cultivare naturala din Japonia d-l Masanobu Fukuoka – aparuta in 1978.

Am tinut sa prezint aceste lucruri deoarece personal m-am  lovit de ele. In august 2010 am inchiriat o taraba in piata Dr. Taberei pentru a valorifica legumele bio produse in microferma ecologica Biodumbrava. Spre surprinderea mea de la acea data, cumparatorii din piata treceau pe langa produsele mele si nu le cumparau, chiar daca pretul era mai mic, pe motiv ca erau mai mici si nu erau mari, tari, rosii si stralucitoare.

Anunțuri

4 responses to “CLIENTUL NOSTRU – STAPANUL NOSTRU

  1. Da, am observat si eu ca oamenii trec pe langa produsele mici. Dar pe mine ma ingrozesc alea mari, o ceapa cat 4, o albitura dinc are fac 5 ciorbe si tot asa.

    • Partea tragica este faptul ca oamenii nu constientizeaza ca acelea „mari, tari si stralucitoare” sunt umflate cu azotati, fosfati…., nitriti, nitrati…, stropite cu toata gama de produse de pesticide, insecticide…, etc. apoi stropite cu parafina sa fie netede si stralucitoare. Asta doresc consumatorii asta au, iar dupa 40 de ani se capata cu: cancer, hepapatite, diabet, anemie, depresie… etc. asa zise moderne. In schimb cele mici, patate, mai moi si nu foarte stralucitoare, dar in schimb bogate in nutrienti, in toata gama de vitamine, antioxidanti si cu un gust excelent care genereaza sanatate, putere de concentrare, putere de munca s.a. Oricum fiecare este dator sa se informeze sa testeze si sa cumpere in cunostinta de cauza.

  2. Buna, sunt Daniela din Zalau, as avea posibilitatea sa cultiv un hectar cu legume., eu m-am gandit la patrunjel…(sau chiar doua, daca as lua teren in arenda)
    Unde se pot valorifica legumele? aici nu este piata de gros, in schimb sunt pline magazinele de marfa din alte tari…

    • Daca doriti sa cultivati bio, va sfatuiesc sa dezvoltati o divertitate de legume pentru ca ele se completeaa una pe alta. Plantati sa zicem rosii si pe langa rosii puneti busuioc care protejeaza rosiile de mici intrusi… Din pacate piete engros bio nu cunosc. Noi avem colaborari cu diverse magazine bio din Bucuresti si mai puteti da la magazine virtuale. Ati incercat sa vorbiti cu un supermarket? Majoritatea producatorilor engros de produse bio au contracte in afara tarii (germania, italia, spania, franta etc) Si pe noi ne-au contanctat vreo 3 importatori din aceste tari dar noi nu producem engros.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s